Isfiske tips

Isfiskets hemmeligheter

Isfiske tips som gjør at det blir enklere for deg å få fisk på isen.


Isfiske
kan i mange tilfeller være vanskeligere enn andre typer fiske. Hvis man ikke er veldig godt kjent i de vannene man fisker, så vil det være en stor oppgave å faktisk finne ut hvor fisken holder til når vannet er dekket med is. Selv de mest erfarne isfiskerne kan noen gang bare bli sittende å riste på hodet over at de aldri finner den fisken som de faktisk vet er under islokket. Likevel, det finnes tips som kan hjelpe deg når du er på isfiske tur. Her får du servert noen.

Bytt isfiskeutstyr



Som regel så bruker de fleste et standard sett når de er på isfiske. Får de ikke fisk på denne metoden, så gir de rett og slett opp. Sist de isfisket på det samme vannet, så tok jo fisken dette agnet hele tiden. Men isfiske, og fiske generelt, er nok litt mer komplekst enn som så. Det er ikke sikkert at det samme som fanget fisk i går fungerer i dag. Her kan man trekke en parallell til fluefiske, der man ofte bytter flue for å finne ut hva fisken vil ha akkurat den dagen.

Selvfølgelig er det ikke sånn at den sikre metoden ikke er verdt å prøve, tvert i mot. Mest sannsynlig så er det denne metoden som fungerer. Derfor bør man alltid starte med den metoden som man tradisjonelt har fått mest fisk på. I de fleste tilfeller er dette røyeblink med maggot til røye, pimpel til abbor og lokkemeite eller mormyshka til ørreten. Det er ikke uten grunn at disse isfiske metodene har gitt best resultater opp gjennom årene. I de tilfellene de ikke gir resultat, er det derimot liten vits i å tviholde på dem. Prøv noe nytt!

Isfiske etter røye

Isfiske røye maggot
Røye tatt med maggot


De fleste som har prøvd isfiske begynte med en enkel kombinasjon av røyeblink og maggot. Det er det klart mest brukte redskapet til isfiske. Som navnet sier så skal den være spesielt god til å fange røye. Derfor bør man alltid starte med røyeblink hvis man vet at det er røye som er den dominerende fisken i vannet. Røyeblinken fungerer ved at den lokker til seg fisken, gjerne på ganske lang avstand, ved at den blinker som om det skulle være en fisk. Røya blir ofte nysgjerrig på hva dette kan være, og tar turen bort for å ta en titt. Det hender faktisk ganske ofte at røya biter litt i kanten på blinken før den får øye på maggoten som henger hjelpesløs under. Da biter den som regel. Men det er ikke alltid at røya er like ivrig etter å ta når man bruker røyeblink under isfiske. Det kan man ofte se når man fisker i klart og grunt vann. Røya kan svømme helt inntil blinken, men den vil likevel ikke bite på. Det er da vi som driver med isfiske må begynne å vurdere andre metoder.

Som vi vet så er røya kannibal. Derfor kan det være lurt å prøve å bytte ut maggoten med en liten bit av buken til en røye som du allerede har fanget. I mange tilfeller så har dette gitt meg helt utrolige fangster under isfiske. Skulle det likevel vise seg at røya bare svømmer forbi, kan det være lurt å bytte ut hele røyeblinken. Da er det som regel lurt å gå over til noe som er noen størrelser mindre. Siden røya er glad i sine egne artsfrender, så er det nærliggende å prøve en balansepilk i farger som etterligner den selv agnet med en maggot eller to. Et annet alternativ er mormyshka. Prøv ut forskjellige agn til du treffer det røya faktisk vil ha.

Det kan være verdt å vite at røya i motsetning til ørreten ikke er fredet i gytetiden. Derfor er det verdt å ta seg en isfiske tur til røyevannene rett etter at isen har lagt seg. Man konsentrerer seg da i hovedsak om de såkalte røyevarpene. Det er de plassene hvor røya gyter. Finner du disse plassene kan du få et eventyrlig isfiske. I og med at røya også spiser sine egne, så returnere ofte fisken til varpene om våren for å spise nyklekket yngel. Varpene finner du på sandbanker på grunt vann, skråninger på store dyp eller i inn eller utos til vannet. Det kan derfor være lurt å legge merke til disse plassene på sommeren for at du skal være klar til vinterens isfiske.

Isfiske etter ørret

Flott isfiske fangst
Nydelig ørret tatt under isfiske


Ørreten er ofte en treg fisk under vinterens isfiske. Noen påstår faktisk at den ikke spiser i det hele tatt, og må tirres for at den skal bite. Det er nok en sannhet med store modifikasjoner, men det er en kjensgjerning at ørreten er mye slankere om vinteren. Hvis jeg skal isfiske i et vann der jeg vet det er mye ørret, starter jeg alltid med mormyshka. Helst så starter jeg med en ganske stor i fargene gull, blå eller grønn. Det er disse som har gitt meg best resultater. Slår det feil, så justerer jeg meg ned til mindre størrelser og kanskje en annen farge. Det er likevel viktig at man ikke bruker en alt for liten mormyshka, fordi krokene på disse ofte ikke er beregnet til å kjøre stor ørret. Isfiske med mormyshka forutsetter at du fisker aktivt og kan være utrolig spennende hvis fisken faktisk er i bettet. Hvis du enten ikke orker å fiske aktivt, eller har flere stikker, så er mulighetene tilstede for å sette ut et ståsnøre. Jeg agner ståsnørene mine med meitemark uten blink av noe slag. Ståsnørene skal beveges minst mulig og har derfor blitt en favoritt blant mange "late" isfiskere. Balansepilken er også verdt å prøve på isfiske etter ørreten, men ofte kan de bli litt for store. Til slutt bruker jeg lokkemeite. Lokkemeite er en isfiske metode som egentlig er det samme som røyeblink metoden, bare at skjea er mindre og kan ha en litt annen form. Som regel agnes kroken under skjea med meitemark, men det er verdt å prøve maggot også.

Isfiske etter Abbor

Abbor isfiske fangst
Det kan være veldig morsomt å fiske abbor på isen


Abboren er et populært mål for isfiskere. Det er en fisk som man rett og slett bare kan hale opp hvis man treffer rett med utstyr og plass. De fleste foretrekker å bruke pimpel med lyskrok. Ofte så trenger du ikke å agne pimpelen hvis fisken er i bettet, det er bare om å gjøre å få isfiske utstyret så raskt som mulig ned i hullet. Skulle du likevel ikke ha hell med pimpelen, så kan det være lurt å prøve en lyskrok med andre farger eller å bytte agn på kroken. Fjærmygglarver, maggot og meitemark er alle gode alternativer, men jeg holder en knapp på fjærmygglarver. Derfor fisker jeg også ofte abbor med lokkemeite og fjærmygglarver. Et tredje alternativ kan være å prøve mormyshka.

Som du sikkert har fått med deg så er det variasjon som er budskapet. Prøv deg fram til du finner ut hva som faktisk fungerer på den dagen du er ute. Hvem vet, kanskje du finner ut noe som vil gjøre ditt isfiske mye mer effektivt.

Et annet tips jeg har er å sørge for å ha varme nok sko når du er på isen. Det finnes veldig mange forskjellige typer sko som vil gjøre denne jobben utmerket. Min personlige favoritt er Sorel. Husk på at du ikke kjøper sko som er for trange, da vil du nemlig fryse uansett hvilke sko du har. Isfiske skal ikke være ubehagelig!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Når røya svømmer forbi og bare dulter borti maggoten, kan det være et godt tips å rykke til slik at røya bommer. Når man har gjort dette 3-4-5 ganger med samme røya, kommer den som oftest som skutt ut av en kanon og jafser i seg maggoten :)

Anonym sa...

veldig fine tips:D

Steinar sa...

Tusen takk for kjempe fine råd om isfiske! Jeg drev litt med isfiske som ung, og gleder meg til å gjenoppta min gamle hobby, og med dine tips og råd så er jeg et skritt nærmere fisk på stikka!

Anonym sa...

Tusen takk for gode råd om isfiske.
Skal si de virka :) Jeg dro opp fisk etter fisk. Et par røyer noen ørret og abbor :D Nå gleder jeg meg til jeg skal ut på isen igjen i løpet av vinterferien.

Anonym sa...

Hei, dersom dere ønsker flere råd, kan dere finne mange her: http://www.kjerringraadkroken.com/isfiske/

KLEMENS sa...

Hi, Sorel sko? Hvilken type? Det fins forskjellige...