Isfiske: Maggot eller mark?

Maggot og andre fristelser



For de fleste nordmenn så er det påsken som er høytid for isfiske. Det er da godværet kommer og temperaturen begynner å stige til det menneskelige igjen. Men for de ivrigste så starter isfiske sesongen allerede når isen er trygg nok til å gå på. Det betyr at de allerede er i gang.. I denne posten skal jeg presentere noen forskjellige agntyper til isfiske. Forhåpentligvis så kan det være til hjelp til deg som har blitt bitt av isfiske basillen, men ennå ikke har helt kontroll på hva du skal bruke når du fisker.

Maggot

Det desidert vanligste agnet for isfiske er selvfølgelig maggot. Det vil forundre meg mye hvis det er noen nordmenn som ikke vet hvordan disse krypene ser ut. Maggot er larvene til spyfluer. Stort sett hele vinterhalvåret får man kjøpt maggot i en hvilken som helst sportsbutikk med et brukbart utvalg. Som regel så kan du også velge mellom rød og hvit maggot, og i mange tilfeller får du kjøpt bokser inneholder både røde og hvite.
Maggoten fiskes som regel med røyeblink (isskje), men kan like gjerne brukes sammen med en pimpel, balansepilk eller på en mormyska. Det kommer helt ann på hva fisken vi ha der du fisker. Uansett å er maggot et utmerket agn for de fleste fiskearter men kanskje spesiellt røye.

Mark

Mark har også utviklet seg til å bli et vanlig isfiske agn. Og hvorfor ikke? Mark fungerer jo helt topp om sommeren, hvorfor skulle ikke fisken like den på vinteren? Det er i hovedsak til ørret fiske mark brukes. De fleste bruker faktisk bare å tre mark på en krok og feste et splitthagl et stykke over, for så å bare la den henge der eller ligge på bunnen. Likevel så byr marken på de samme valgmulighetene som maggot, men den vil kanskje være litt for stor til å tre på de små krokene på en mormyska. I de store byene i Norge er det ikke noe problem å få tak i mark om vinteren, men kommer man litt utenfor byen så kan det fort bli vanskelig å oppdrive.
De virkelig ivrige fiskerne lager seg mark farmer som produserer feit og fin mark året rundt. Det er ikke vanskelig å lage seg en slik faktisk. Alt du trenger er en trekasse som du fyller med jord, mose eller liknende. Med jevne mellomrom forer du marken med mel, meieriprodukter grønnsaker og andre godsaker, og vips så har du feit og fin mark som du kan bruke når du vil. Det eneste du må være obs på er at ikke hele greia fryser om vinteren.

Fjærmygglarver

Nummer 3 på lista vår over agn til isfiske er fjærmygglarver. Det er som navnet sier larvene til fjærmyggen. Disse larvene er som regel røde, og en del mindre en maggot. I all hovedsak har fjærmygglarver samme bruksområde som maggot, men etter manges mening så fungerer den bedre! Her er det igjen det samme problemet som med mark, det kan være vanskelig å få tak i hvis du drar ut av de store byene. Hvis du er ute etter å kjøpe kunstige fjærmygglarver så er det greit å vite at de heter bloodworms på engelsk. Grunnen til dette er at det røde i larven faktisk er dens eget blod som ligger helt ute i huden for lettere å kunne ta opp oksygen i oskygenfattige miljøer. Det kan være lurt å vite at mange faktisk er allergiske mot fjærmygglarver, og det er heller ikke lurt å håndtere dem hvis man har sår i hendene.

Akkar

Akkar er det også mange som bruker til isfiske. For de som ikke vet det så er akkar en blekksprut. Akkar fås kjøpt frossen i mange dagligvare butikker. De fleste som bruker det kutter dem opp i små bite på størrelse med maggot og fisker gjerne med kombinasjoner av akkar og maggot. Grunnen til at akkar fungerer godt er at den gir fra seg en lukt som lokker fisken til å bite. Får du ikke tak i akkar så kan reke også brukes for tilnærmet like effekt.

Kunstagn

For den som ikke orker å styre med levende maggot eller mark, så finnes det et veldig godt alternativ. For noen år siden så kom det kunstagn med lukt på markedet. Etter at de har vist seg å fiske like bra, og i noen tilfeller bedre, som naturlig agn, har salget eksplodert. Kunstagn finnes i alle forskjellige varianter som rød maggot, hvit maggot, diskofarget maggot, stor mark, liten mark, røde fjærmygglarver, osv... Utvalget er nesten uendelig stort. Men den største fordelen med kunstagn er at den her en utrolig lang holdbarhet, og du slipper å plage kona med å ha "ekkel" maggot i kjøleskapet. Mange har gått over til å kun bruke kunstagn, men det finnes også de som fortrekker å bruke en blanding av kunstagn og naturlig agn. Her er det rett og slett bare å prøve seg fram.

Rottehalelarver

For de som er litt mer avansert, og driver med isfiske konkurranser på et seriøst nivå, så har det de siste årene kommet et nytt agn. Rottehalelarver heter det. Det er vel i grunnen ikke noe nytt, men det har ikke blitt brukt mye før konkurransefiskerne "oppdaget" at det var perfekt til deres behov. Under konkurranser er det viktig at påsetting av agn går fort, og her er rottehalelarvene mye bedre enn maggoten fordi den er mykere og lettere og håndtere uten at den blir ødelagt. Ellers har den ca samme størrelse som maggot. Navnet kommer ikke av det er larver fra en rottehale, men fordi larvene faktisk har en hale. Denne halen er pusterøret til larvene og kan med fordel punkteres nå man skal fiske.

Håper dette var til hjelp for noen av dere.

Til slutt kan jeg bare nevne at for min egen del så holder jeg meg til det som har gitt meg desidert best resultater. Maggot.

Se her for mer info om isfiske

Ingen kommentarer: