Isfiske etter røye og ørret


-->

Tips for isfiske

Isfiske kan være noe av det mest spennende fisket. Forutsetningen er bare at du er klar for det som venter deg. For å få mest mulig ut av isfisketuren din, er det en del ting som er svært viktig å huske, noen ting som ikke er så viktig og andre ting som bare hjelper deg i meget spesielle situasjoner.
Klær
For å ta det viktigste først; sørg for at du ikke fryser! Det er ikke få som har fått ødelagt gleden med isfiske med å være for dårlig kledd. Midt på vinteren er det store, varme klær som gjelder. Dunjakker eller termodresser er utrolig bra. Du bør også tenke på å skaffe deg en flytedress. Flytedresser er som regel både vannavstøtende og vindtette i tillegg til at de er rimelig varme. Prisen på flytedresser er overkommelig, og de varer i mange år. Er det seint på våren og det er fare for overvann er vanntette klær, og ikke minst sko, et must.
Isbor
Hvis du skal på isfiske tur, er det lurt å huske å ta med seg et isbor. I dag kommer isbor i mange forskjellige størrelser og kvaliteter. For ørret og røye fiske er en diameter på 120mm nok, men du kan godt ha større. Bor med vinkling på skjærebladene er absolutt å foretrekke framfor de som er rette, fordi de skjærer bedre i isen. Husk på å skaffe deg et bor som har blader som kan skiftes når de begynner å bli sløve. Isbor får du for alt fra 500 kroner og opp til 1500 kroner.
Husk noe å sitte på
Å ha noe å sitte på kan være forskjellen på en vellykket tur og en der du må dra hjem nesten med en gang. Her finnes det mange alternativer. Stolsekker som er gode å bære kan være en lur ting å investere i. Det finnes også isfiske kasser som du kan sitte på. Disse er veldig nyttige, fordi du kan ha utstyret ditt i dem og de har som regel et hull på fronten som du kan legge fisken rett inn i etter at du har fått den opp. En isfiske kasse kan du enkelt lage deg selv av en plastkasse hvis du ikke vil kjøpe den. Det mest vanlige er å ta med seg et liggeunderlag, dyreskinn eller lignende. For kikkefiske er det glimrende. Da kan du ligge tørt på magen å se ned i hullet. For min egen del bruker jeg å ta med både isfiske kasse og reinskinn nå jeg drar på tur. Husk også ispigger og tau hvis uhellet skulle være ute. Isøse er også en ting du bør vurdere å skaffe deg. Det er temmelig kaldt å tømme hullet for is med hendene.
Isfiske sesongen begynner så snart isen har lagt seg. Den må selvfølgelig være tykk nok til å tåle vekten din. Is på 15 cm eller mer er som regel tykk nok hvis det ikke er stavis. Denne er noe mer usikker en annen is fordi det er mye luft i isen. Hvis du er usikker, er det lurt å borre hull på vei ut for å sjekke tykkelsen. Gjør det gjerne ofte for å være på den sikre siden.
Ørreten er en fisk som står mye i ro på bunnen om vinteren. Den beste tiden for isfiske etter ørret er derfor rett etter at isen har lagt seg, og når vannet begynner å bli varmere igjen i mars en gang. Røya er derimot mer aktiv. Den jager mat gjennom hele vinteren.
Gode isfiske plasser
Det er en stor fordel om du kjenner vannet eller elva du skal fiske i før du går utpå og begynner å borre. Gode fiskeplasser kan være grunner, bratte skrenter, vegetasjonskanter og plasser der det er litt strøm.
Hvis du ikke kjenner stedet du skal isfiske på, er saken litt verre. Et godt råd da er å se etter gamle hull og prøve i nærheten av dem. Hvis du er ekstra heldig kan du finne blodflekker i snøen ved siden av et gammelt hull.
Odder, viker og smale sund er plasser som fisken liker seg også på vinteren. Innos og utos er også bra. Her må du likevel være veldig forsiktig, det kan fort være tynn is i nærheten av rennende vann
.
Et hint på hvordan det ser ut under isen kan du finne ved å se på hvordan terrenget rundt vannet er. Er det bratt ned til vannet, er det som regel dypt. Er det flatt land inn mot vannet, er det store muligheter for at det er grunt. Vær forsiktig med å borre på slike grunne plasser. Du kan fort borre rett i bunnen og ødelegge bladene på boret ditt.
Agn
De mest vanlige agnene til isfiske er maggot, fjærmygglarver og mark, der maggot kanskje er aller mest brukt. Fordelen med maggot kontra fjærmygglarver er at maggoten holder seg mye lengre og trenger derfor ikke å byttes så ofte. Når du skal feste en maggot på kroken finner du den siden av maggoten som er tykkest. Det er den siden med to prikker på. Du stikker kroken mellom disse to prikkene for å unngå å punktere maggoten. Andre typer agn som er mye brukt er rekehaler, akkar og mort. Det finnes også kunstige agn av alle typer. De er tilsatt luktstoffer og har den fordelen at de kan lagres tilnærmet uendelig.
Røyeblink
røyeblink
Sølvfarget røyeblink med røde og grønne detaljer
Den vanligste metoden for isfiske er med røyeblink og maggot. Det er kanskje også den enkleste. Det du trenger er en pilkestikke, en røyeblink, en krok(helst flere) og en boks maggot. Maggot får du kjøpt i de fleste sportsforretninger, og de kommer ofte i både hvit og rød farge. Snøret du bruker bør ligge fra 0.20mm til 0.30mm i tykkelse. For røyefiske er det ofte lurt å ha en blink med noe rødt i. Selve fisket foregår ved at du slipper blinken ned til bunnen, drar den opp ca 10 cm, og begynner fiskingen. Du fisker deg opp i vannet til du er rett under islokket. Det kan ofte være lurt å la blinken dunke et par ganger i bunnen slik at en del av sanden blir virvlet opp. Dette kan gjøre fisk nysgjerrig, selv om den er på ganske god avstand. Røyeblinken kan også brukes til ørretfiske. Det kan da være lurt å bruke en litt mindre skje.
Mormyshka
mormyshka
Tre forskjellige mormyshka varianter

Mange har funnet ut hvis røyeblinken ikke fungerer under isfiske, så er mormyshkaen et dødelig alternativ. En mormyshka er et lite kunstig agn som opprinnelig kommer fra Russland. Det er som regel laget av metallet wolfram. Du bør ha en såkalt mormyshka pilkestikke til dette fisket. En mormyshka pilkestikke er lettere enn en vanlig pilkestikke, og er utstyrt med en følsom nappindikator i tuppen. Til mormyshka-fiske bruker du også et snøre med mindre diameter. Mormyshkaene agnes med maggot, fjærmygglarver eller rekehaler. Du fisker mormyshkaen ved å senke den til bunnen og fiske deg oppover gjennom vannlagene. Det kan være lurt å legge inn noen stopp på veien opp. Ofte så er det når du stopper at fisken hugger. Gode fiskedyp er alt fra en meter til fem-seks meter. Mormyshkaen kan brukes for fiske på de fleste fiske arter, og kan være dødelig effektiv hvis fisken er selektiv og ikke tar noe annet.
Pimpel
pimpler
Pimpel for isfiske
Pimpel er en slags tykk sluk, og er et veldig vanlig redskap for isfiske. I den nedre enden av den er det en krok, enten en trippel eller en enkel. Krokene på en pimpel er som regel litt spesielle. De kalles for lyskroker og har et slags lysende farget materiale rundt stammen av kroken. Pimpelen fiskes også, som blinken, ved at du først virvler opp litt mudder på bunnen. Deretter fisker du deg opp gjennom vannlagene. Du kan med fordel legge inn noen stopp i fiskingen. Jeg bruker alltid å agne pimpelen med maggot, en rekebit eller en liten bit av en mark.
Balansepilk
balansepilk
Balansepilk fra Rapala
Balansepilken er ment å skulle imitere en byttefisk. Den har krok i begge endene og som regel en trippel krok i buken. Balansepilkene finnes i mange forskjellige størrelser og farger. Det er ofte lurt å bruke store når du vet det er stor fisk i nærheten og noe mindre når du ikke tror det er så mye stor fisk der du fisker. På farge fronten kan du egentlig gå to veier. Den ene er å velge fager som minner om noe som er i vannet, den andre å velge sterke farger som tiltrekker seg fisken. Hvis du vet hva som fungerte i vannet på sommeren, kan det være lurt å prøve noen av de samme fargene på isfiske. Fisken spiser tross alt det samme sommer som vinter.
Isfiske med balansepilk passer godt for alle dybder fra to-tre meter og opp mot tjue meter. Du starter fisket her også med å slippe pilken ned til bunnen. La den dunke i bunnen litt for å virvle opp mudder, for så å heve den litt over bunnen. Her gir du den noen bestemte rykk. Det er viktig å hele tiden være oppmerksom. Fisken kan ta når som helst. Hvis du ikke merker noe fisker du av vannlagene helt opp til islokket. Vær oppmerksom på at når fisken tar en balanse, så tar den som regel hardt.
Foring av hullet
Et triks for å lokke fisken til hullet ditt er å fore det med ostemasse og noen rekebiter. Du bør gi hullet litt tid etter at du har foret det før du begynner å fiske. Jeg bruker Cottage Cheese. Når du kommer tilbake til hullet etter en stund står det ofte fisk og venter på at det skal komme flere godbiter dalende fra oven.
Det finnes mange flere redskaper å isfiske med. I denne omgang begranser jeg meg til de jeg har skrevet om her, siden de er de mest vanlige. Husk at det ikke er noe som hindrer deg i å eksperimentere med de forskjellige isfiske metodene. Kombinasjoner av redskaper kan ofte fungere, for eksempel mormyshka under en røyeblink. Det er opp til deg å finne ut hva som fungerer på den plassen du fisker.
Lykke til!

6 kommentarer:

Mvh rune www.fisketid.no sa...

Hei flott fortalt og isfisketeknikker og råd til isfiske.

Her kan Dere kjøpe rimelig isfiskeutstyr www.fisketid.no

mvh rune

Anonym sa...

Flotte råd og tips, men en ting som er verdt å nevne er at fisk ikke kan fordøye ost så dette kan føre til forstoppelse og død for fisken. det finnes jo flere måter og fore på som du nevner og man bør velge dem fremfor ost. (nå vet jeg ikke om Cottage Cheese er anerledes der)

Anonym sa...

Dersom du ønsker flere tips og kjerringråd om isfiske, kan dere ta en titt på: http://www.kjerringraadkroken.com/isfiske/

Unknown sa...

Takk, dette var en fin innføring for en som ikke har fisket noe særlig på is :-)

Anonym sa...

l

Davila sa...

Hei,
Jeg skriver for å informere deg om at vi tilbyr personlige lån med 2% rente. Vi kan gi deg lån slik at du kan gjennomføre prosjektene dine eller andre ting du vil gjøre. Kontakt oss direkte via e-post: sduplens@gmail.com
Beste hilsener