Wobbler

Litt info om wobblere



De fleste som akkurat har startet å fiske, er fascinert av wobblere. Formen, den noe spesielle skjea på fronten og et utseende som ofte er realistisk, er nok grunnen til dette. I dag finnes det hundrevis av forskjellige wobblere, om ikke flere. Alle de store fiskeutstyrsprodusentene lager sine egne wobblere, med mer eller mindre heldig utfall.


Abu Wobbler

Lauri Rapala

Historien bak wobblerene stammer fra Finland på 30 tallet. Den gamle fiskeren
Lauri Rapala fikk sitt levebrød fra fisking på innsjøen Paijanne. Han hadde gjennom mange år brukt mye tid og energi på å finne ut hvordan man klarer å lure fisken. En dag, mens han satt og funderte langs innsjøen, så han en rovfisk jage mat i en stim småfisk. Det han beit seg merke i var at rovfisken tok den småfisken som svømte litt annerledes enn de andre. Dette fortalte han at rovfisken var på jakt etter skadet fisk, fisk som er enklere å få tak i enn de friske. Dag etter dag observerte han akkurat det samme, rovfisken tok den fisken som svømte litt annerledes. Det var slik han fikk ideen om å lage en sluk som etterlignet svømmesettet til en skadet fisk. Han laget derfor den nå legendariske Rapala Original Floater. Denne sluken er forgjengeren til dagens moderne wobblere. I løpet av årene har wobblerne til rapala fått flere serier med fantasirike navn. Noen av de beste er: Deep Tail Dancer, Husky Jerk og min favoritt; Rapala crankbait lures.Rapala Wobbler


For at du skal få nytte av en wobbler, er det viktig at vet hvordan en wobbler er ment å fungere. I dagens marked, med enorme mengder wobblere å velge mellom, vil du også ha bruk for å vite hvilken wobbler som passer best til akkurat ditt bruk. Selvfølgelig, som med all annen fisking, er det også viktig å bruke noe som man faktisk har troen på. Man vil fiske mer fokusert hvis man faktisk tror på det man driver med.

En wobbler er, som du kanskje fikk med deg i historien om Lauri Rapala, ment å imitere en skadet fisk. Et lett bytte for rovfisken. Den bør derfor fiskes deretter. Meningen med skjea på fronten av en wobbler er at den skal gi fisken den gangen en skadet fisk har og justere dybden en wobbler går på. Du kan lett se hvordan dette fungerer hvis du har et badekar hjemme. Det finnes wobblere som flyter, synker og såkalte suspending wobblere. Alle disse fiskes på forskjellig måte.


For å ta flytende først, så betyr det at wobbleren flyter opp mot overflaten når den ikke er i bevegelse. Skjea på fronten gjør at den blir presset ned i vannet når den blir satt i bevegelse. Dette gjør at man kan fiske den på mange dybder. Ved fiske rett under overflaten, kan man dra den sakte inn, og man kan dra den hurtigere inn hvis man vil fiske dypere. Dette gir deg mange muligheter for variasjon i ditt fiske. For å bli kjent med hvilke hastigheter du skal bruke, bør du ta deg tid til å teste wobbleren.


En synkende wobbler, vil starte å synke når den kommer i vann. Når den blir satt i bevegelse, vil den stige til den finner det dypet den er designet til å svømme på, alt etter hvilken hastighet du gir wobbleren. Dette dypet er bestemt av vinkelen på skjea i fronten. Det gir deg også her mange muligheter for å variere ditt fiske.


En såkalt suspending wobbler, er ment å være en mellomting mellom flyt og synk. Teorien bak disse er at den skal ha samme tetthet som vannet, og skal derfor legge seg midt i vannet når den ikke er i bevegelse. I praksis vil den oppføre seg som en saktesynkende wobbler. Her er det selvfølgelig også viktig å bli kjent med din wobbler.


Wobbler knute


For at en wobbler skal få den gangen som den skal ha, er det anbefalt at man bruker er spesiell wobbler-knute eller en såkalt Rapala Rap Snap(eller tilsvarende.) Rapalas wobbler knute kan du se under.

wobbler knute

Alt etter hvilken fisk man er ute etter, brunørret, røye, gjedde, e.l., bør man justere hvilken wobbler man bruker. Det viktigste du må vite før du velger wobbler er altså; finn ut hva fisken du vil fange spiser. Det er selvfølgelig også viktig å vite hvilke arter som lever i vannet/elva du skal fiske. Skal du imitere noe, er det som regel en fordel å vite at det finnes naturlig der du fisker. Nå skal det sies at mange rovfisker er veldig glupske, og spiser det meste som ser sånn høvelig spiselig ut, men det kan likevel være forskjellen på om du får fisk, eller om den rett og slett ikke biter. Størrelsen på wobbleren er også en faktor som er veldig viktig når du velger hvilken du skal bruke. Er wobbleren større enn fisken som lever der du fisker, er ikke sjansene store for at du får noe. På den annen side, er wobbleren veldig liten er den kanskje ikke så interessant for de store fiskene som du vil ha, og du kan bli ”plaget” med masse småfisk.

Effzett wobbler


Wobbler fiske


En wobbler kan fiskes på flere forskjellige måter. Den mest vanlige er kanskje med lett haspelutstyr fra land. Det er her viktig å ha utstyr som er ”lett” nok til å kunne kaste wobbleren tilfredsstillende langt. Det kan også være et problem med en lett wobbler at vinden tar den. Hvis det er mye vind, bør du bruke en litt tyngre wobbler.


Dorging med wobbler er noe mange har forelsket seg i. For at dorgingen skal fungere optimalt, må du kjenne wobbleren din godt. Du må vite hvilken hastighet du skal ha på båten for at wobbleren skal gå best mulig i vannet. En del dorger også med oter som har flere wobblere festet til seg.


På wobbler markedet i Norge er det, som nevnt tidligere, et utall wobblere å velge mellom. Det er faktisk så mange å velge mellom at du kan bli overveldet. Det er ofte lurt å kjenne litt til de forskjellige modellene før du går til din lokale forhandler for å kjøpe en wobbler. Et annet tips er å spørre betjeningen i butikken om tips for spesifikke vann. De er ofte et slags knutepunkt mellom fiskerne, og får derfor informasjon fra mange hold.



6 kommentarer:

Geir R. sa...

Må en bruke wobbler-knute for feste, eller kan en benytte vanlig svivel med slukfeste?

Kenny sa...

Det samme lurer jeg på Geir R. ... :)

Anonym sa...

Jeg bruker vnalig svivel med slukfeste. Har dratt inn noe ørreter ved dorging

Mvh
Erik H

Anonym sa...

Jeg bruker svivel, har også forsøkt uten! Uten merkbar forskjell i fangst.. Jeg mener at wobbler ikke er for nybegynnere, da det kan være litt "tricky" å kaste/fiske med i forhold til sluk!

Anonym sa...

Heisann, jeg henger litt etter ser jeg.. Men har nettopp oppdaget wobblere. FANTASTISK artig å fiske med. Men jeg er litt usikker med disse svirvelene. Leser at flere ANBEFALER å bruke rapala knuten, men kan noe fortelle meg om det fungerer eller ikke?

Orange sa...

Hei "anonym". :)
Håper ikke dette svaret kommer for sent. Det som er viktigst når det gjelder festemetode for wobblere er at du gir wobbleren god mulighet for å bevege seg, altså å "wobble". Det er det som er hele poenget med dem. Jeg har mange ganger de siste årene brukt vanlig svivel med hurtigkobling, og jeg må si at dette har fungert bra. Pass bare på at du ikke bruker en svivel som er for liten slik at wobbleren kan bevege seg.