Slukfiske: Ørret

Ørreten er Norges favorittfisk når det gjelder hobbyfiske i ferskvann. De fleste har på ett eller annet vis fisket etter denne pene og ikke minst velsmakende fisken en gang i løpet av livet. I dette innlegget skal jeg ta for meg hvordan du kan fiske med sluk etter ørret. I hovedsak skal jeg legge vekt på fiske i vann og tjern, men mange av de samme teknikkene kan og bør brukes til slukfiske etter ørret i elv.

Ørreten er som vi alle vet en rovfisk som spiser stort sett det den kommer over hvis den er sulten. Insekter, småfisk og i grunnen alt som lever i vannet er et bytte for ørreten. Det hender faktisk at den til og med spiser mus og frosk som har forvillet seg ut i vannmassene.

Når vi fisker med sluk er det flere av disse tingene vi prøver å etterligne. Småfisk er kanskje den vanligste, men egentlig trenger vi ikke å etterligne noe som helst. Ørreten er en fisk som kan bite på noe som ikke ligner dens naturlige bytter i det hele tatt. Hvorfor den gjør det er det mange teorier på, men den mest trolig er fordi den vil beskytte sitt område fra inntrengere.

Hva trenger du?


Det er ikke rare utstyret man trenger for å fiske ørret med sluk. En stang, en snelle, snøre (mono eller multifilament) og noen sluker er alt som skal til. Det er likevel å anbefale å ha utstyr som faktisk passer sammen. Med det mener jeg at slukvekten på stanga tilsvarer de slukene man har tenkt å bruke, snella er dimensjonert for snøret og snøret har en fornuftig diameter for fisket.
For standard ørretfiske i venn og tjern der ørreten ikke blir veldig stor er en stang med slukvekt på ca 3 – 15 gram og anbefale. Til denne stanga bør man bruke en snelle i størrelse 1000 eller noe der omkring. Snøret bør ligge rundt 0.25 mm hvis det er mono filament og rundt 0.12 hvis man bruker multifilament. Det kan også være en fordel å ha noen hurtigkoblinger tilgjengelig for enklere slukbytte.

Hvilken sluk skal man bruke?

Dette er et utrolig vanskelig spørsmål å svare på. Det beste svaret som kan gis er at man må prøve seg fram. Alt kommer an på hva ørreten vil ha akkurat der og da. Det varierer fra vann til vann og faktisk også fra dag til dag. Likevel er det viktig å legge merke til hva du får fisk på. Hvis en sluk utmerker seg som en spesielt god fiskefanger, bør denne være ditt førstevalg. Hvis du ikke har en fjerneste anelse på hva du skal bruke finnes det noen enkle retningslinjer; bruk lyse farger når det er lyst og mørke farger når det er mørkt.

Størrelsen på sluken er veldig viktig av to grunner. Den første er om den passer til kastevekten på stanga di. Hvis sluken er for lett for stanga vil du få store problemer med å få lengde på kastene. Og det er faktisk utrolig irriterende å ikke nå ut til der du ser fisken står. Er sluken for tung derimot kan du risikere å brekke hele stanga, og da er jo fisketuren over for den dagen. Den andre grunnen er rett og slett størrelsen på fisken som er der du fisker. Snittstørrelsen på ørret varierer veldig fra vann til vann. Enkelte plasser kan det være enorme mengder med småfisk på 200 – 300 gram. Det vil da være håpløst å fiske med en stor sluk som fisken ikke klarer å bite over engang. Andre plasser kan det være en god del stor ørret. Da kan man tillate seg litt større sluker.

Det finnes enormt mange forskjellige sluker på markedet i dag. Det er faktisk veldig vanskelig å finne ut hvilke sluker man skal kjøpe. Bare gå inn på en hvilken som helst sportsforretning med brukbart utvalg så skjønner du hva jeg mener. Nøkkelordet når du skal fylle slukboksen din er imidlertid variasjon. Man må prøve å variere så mye som mulig i farger, størrelse og form fordi man som sagt aldri vet hva ørreten vil ha akkurat der og da. I min slukboks ligger det sluker av mange forskjellige slag, men det er likevel ikke alt jeg tar med meg når jeg drar på tur. I hovedsak satser jeg på å ta med meg noen sluker av hver farge og hver størrelse. Har du en stang som har en kastevekt på 3 – 15 gram vil det kanskje være lurt å ta med noen sluker i 4, 7, 10, 12 og 15 grams størrelse. Prøv å sett sammen et utvalg av farger som skiller seg fra hverandre. For eksempel kan du ha noen i blå/sølv, noen i rød/gull og noen i sort/gul. Prøv å skaff deg et så godt utgangspunkt som mulig med forskjellige variasjoner. Etter hvert som du blir kjent der du fisker vil du få et bedre grunnlag til å bestemme hvilke sluker ørreten liker best.

Fisketeknikk

Stikkordet for slukfiske etter ørret er å fiske av et størst mulig område og så flytte på seg. En god teknikk for å få gjort dette er den såkalte vifteteknikken. Denne går ut på at du første begynner med et par kast rett ved land den ene veien. Etter hvert beveger du kastene dine i en vifteform til du ender opp med å kaste langs land den andre veien. Da vil du ha fisket dratt sluken din gjennom de fleste områdene som du kan nå fra din posisjon. Hvis vannet du fisker i ikke er veldig grunt, kan det også være lurt å fiske av de forskjellige dypene også. Teknikken her er at du teller hvor lang tid sluken bruker på å synke til bunnen. Kastet etter lar du sluken synke litt kortere, og fortsetter slik helt til du har fisket av alle dypene. En ørret kan være ganske stasjonær og vil i mange tilfeller ha sluken servert rett foran nesen. Hvis du etter å ha fisket av et godt område grundig ikke har klart å lure en ørret, har du to valg. Hvis du fortsatt har tro på området, er det bare å bytte sluk å starte på nytt med avfisking. Har du ikke tro lenger kan du bare flytte deg til en ny plass. I mange tilfeller er det lurt å flytte seg til en ny plass uansett fordi all kastingen med sluk vil mest sannsynlig skremme en god del fisk. Gå heller tilbake til den samme plassen senere.

Slukfiske etter ørret handler også mye om å vite hvor du finner fisken. Å kunne lese et vann er ofte den største forskjellen på en vellykket fisketur og en som ikke gir noe fangst i det hele tatt. På dagtid er ofte den beste plassen for å finne ørreten rett utenfor ett innos. Her vil det alltid være en jevn strøm av føde til ørreten i form av insekter og andre ting som blir ført med strømmen. Finner du ut hvor det er grunner, vil det også være veldig stor sannsynlighet for at det står noe fisk der. Det er nemlig ofte på slike plasser at ørreten gyter. Et annet godt tips er i siv kanter. Her vil det falle innsekter ned på vannet fra sivet, og ørreten står bare under og venter.

Til slutt vil jeg bare ta med noen av mine personlige favoritter. Den sluken jeg har fått mest fisk med er en 12 grams spesial i gul og grønn. Denne fargen er ikke så vanlig, og jeg er fortsatt litt forbauset over at jeg har fått fisk på den. En annen god sluk som jeg bruker ofte er atomsilda. Den er veldig lettkastet og gir meg muligheten til å nå ut til der jeg vil fiske.

Ikke glem at slukfiske etter ørret framfor alt handler om variasjon og tålmodighet!

Har du en egen favoritt sluk til ørret? Legg igjen en kommentar, for jeg vil gjerne høre om det.

7 kommentarer:

Leif Eriksen sa...

För mig så har det fungerat bäst med svarta Vibrax och Myran spinnare. Mörka färger och koppar fungerar bra i den lilla sjön jag fiskat mest. Även små skeddrag kan fungera, typ ABU Toby 10gr och andra långsmala drag.

nicolai495 sa...

jeg bruker alltid panther Marting gul med svarte prikker og svart med gule prikker får alltid ørret med det. fast abbor spinner er panther martin med sølv eller gul med litt hår nederst:) sluk etter ørret er lille øringen kobber med rød og grønne prikker.

Anonym sa...

lars antonsen: etter min erfaring er ørreten vill etter møre ungen kobber med røde prikker. 7- 12 gram.

Anonym sa...

Lillauren i kobber på dagtid/grått vær, og lillauren sort med gule prikker natterstid...

Anonym sa...

Veldig interessant innlegg. Har du noe å si om innsveivingsteknikk? Jevn innsveiving eller rykk og napp?

Anonym sa...

Flott artikkel! Her kommer du med mye nyttig informasjon som en nybegynnerfisker som meg ikke har klart å finne andre steder på nettet. Takk skal du ha!

Laksesluker.no sa...

Flott artikkel!

Jeg har den siste tiden prøvd å redusere antall sluksorter i skrinet mitt når jeg er på tur. Dette gjelder både for ørretfiske og laksefiske. Jeg hadde en tendens til å møte opp i elva eller på fjellet med flere fulle skrin og sikkert flere kilo bly på kroppen, hehe. Det blir bare tungt og unødvendig slitsomt i lengden.

Nå satser jeg heller på 3-4 forskjellige sluker, og har disse i et par vektklasser hver. Mindre styr og enklere å velge sluker!