Tidlig sjøørretfiske
Det er mange av oss som ikke klarer å vente til sommeren før vi starter fiskesesongen. En del synes at isfiske er et godt alternativ, mens andre synes at isfiske blir litt kjedelig og ensformig. For de som synes dette vil jeg anbefale sjøørretfiske. Kanskje det virker litt rart for mange av dere å skulle fiske sjøørret om vinteren, isen ligger hardt på elvene og det er som regel ikke akkurat tropiske temperaturer. Likevel så har det tidlige sjøørretfisket blitt mer og mer vanlig blant ivrige fiskere.
Det er mange måter å fiske etter sjøørreten om vinteren/tidlig vår. Har du båt er dette en stor fordel fordi du kan komme deg til gode plasser som du ikke hadde vært i nærheten av å nå fra land. Du kan også i større grad regulere din egen angrepsposisjon. Sjøørretfiske fra båt om sommeren er i veldig stor grad forbundet med dorging, og dorging fungerer like godt ellers på året også. Det eneste du trenger å tenke litt på er at når vannet er kaldt vil sjørreten, og de fleste andre fiskene, holde et noe lavere tempo. Dette gjør at du kanskje bør vurdere å dorge med litt lavere fart enn du gjør under sommerens sjøørretfiske.
Hvordan finne sjøørret
For å kunne fiske effektivt etter sjøørreten er det viktig å faktisk ha litt peiling på hvor den kan befinne seg. Havet og alt annet vann har en ganske spesiell egenskap i forhold til annen veske; den fryser fra toppen og ned. Dette betyr at det kaldeste vannet i havet vil ligge øverst i vannmassene om vinteren. Sjøørreten er ikke spesielt glad i veldig kaldt vann, og vandrer derfor ut til dypere og mindre tilgjengelige områder for oss fiskere når temperaturen faller. En tommelfingerregel sier at hvis temperaturen i vannet faller under 4-5 grader, vil du få store problemer med å finne sjøørret nært land. Du vil i mange tilfeller være avhengig av båt for å nå ut til fisken.
Er temperaturen over 5 grader i vannet derimot, vil vi ha ganske mange plasser vi kan finne fisk. Under sjøørretfiske er det viktig å være klar over hvorfor vi kan forvente å finne sjøørreten akkurat der den er. Sjøørreten er som de fleste andre arter på stadig jakt etter mat. Er det god tilgang på mat, vil det som regel være sjøørreter tilstede. Disse fiskene liker også å finne områder med relativt lavt saltinnhold i vannet. I brakkvannsområder vil du sjelden bli skuffet! Vann som kanskje har litt ekstra varme og omgivelser som gir litt ly liker også sjøørreten godt. Uansett så er det viktig å huske på at sjøørreten, i motsetning til laksen, ikke vandrer over store områder. Den holder seg som regel innenfor samme fjordsystem som elva den skal gyte i er. Det er altså liten vits i å fiske etter sjøørret hvis det ikke er en sjøørretelv i nærheten.
Klassisk gode plasser for sjøørretfiske er viker, bukter og grunne områder i fjordene. Finner du en plass med ren gjørmebunn kan det virkelig være en god plass for å fange noen sjøørreter. Det som er facinerende og i mange tilfeller frustrerende er at ingen ting er sikkert med sjøørretfiske. Den ene dagen kan det rett og slett være utrolig godt fiske mens det neste dag kan være som om det aldri hadde være en sjøørret på samme plassen! Derfor er det viktig å ikke fryse fast (bokstavelig talt) på den samme plassen hvis den ikke gir uttelling. Beveg deg til neste plass som ser brukbar ut hvis det ikke er tegn til liv der du er.
Sjøørret med slukstang
For de av oss som liker å kaste fra land med slukstang finnes det veldig mange gode valgmuligheter for agn. Fortrekker du å bruke sluker, vil jeg av personlig erfaring anbefale Atomsilda som produseres av Remen. Denne fisker utrolig godt etter sjøørret, og du får i tillegg veldig gode kastelengder på grunn av den kompakte kroppen. Rød og svart Atomsild er min klare favoritt for sjøørretfiske! Andre sluker jeg har hatt gode resultater med er Tobis fra Jensen, Møresilda fra Remen (rød og gull) og Toby fra Abu. Skulle du ha lyst til å prøve en wobbler finnes det her også veldig mange gode alternativer. Det man bør være obs på er at wobblere som regel er vanskeligere å kaste enn sluker. Fra land har jeg faktisk hatt best resultater med Rapala Original. Under dorging er førstevalget mitt X-Rap fra Rapala. En som jeg aldri har fått helt taket på er Tasmanian, men jeg har hørt utrolig mye godt om denne, så den er definitivt verdt et forsøk. Skulle ingen av disse forslagene slå an kan det være lurt å gi en jigg et forsøk, eller rett og slett finne en annen plass å fiske. Som sagt så må du bevege deg ofte for å finne fisken under sjøørretfiske.
Sjøørret med fluestang
Fluefiske etter sjøørret er også veldig populært mange steder. I all hovedsak forgår dette fisket i fjæresteinene og på andre grunne områder på grunn av begrensningene de relativt korte kastene gir, men det trenger ikke være noen bakdel. Sjøørreten er mye inne å lurer på grunna og spiser tanglopper, små reker, børstemark eller andre godsaker som finnes nært land, og et flytesnøre gir deg den perfekte muligheten til presentere fluene dine på en uimotståelig måte. Prøv små rosa eller oransje reker, børstemarkimitasjoner eller noen mellomstore streamere. Og for all del, ikke glem vadere!
Det er ingen vits i å vente til sommeren før du kan starte med sluk eller fluefiske. Husk bare å kle deg godt hvis du ikke vil ha en veldig ubehagelig opplevelse. Har du tenkt å bruke ferskvannsstanga er det også viktig å huske å skylle den godt etter at du har brukt den så den ikke ruster. Og når vi er inne på rust, så kan sjøørretfiske tidlig på året være en gylden mulighet til å banke litt rust av fisketeknikken til sommerens eventyr starter.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
5 kommentarer:
God informasjon på denne siden. :) Se Fluefiske i Nordmarka for hva man trenger, utstyr, fiske kort ..
Bra innlegg! Et par små utfyllende kommentarer om å finne den rette fiskeplassen. Sydvendte viker med lopardbunn (alstå tang klyserspredt utover på en slik måte at det ser ut som mønsteret på en leopard) kan ofte være meget bra. Tips; bruk Google maps på området du skal fiske og du vil se renner, bunnforhold og vegitasjon. Godtur.no er også en som bør sjekks ut.
Rik med info særlig med sjøørrets sluker og sånn,,
Har mistet en i dag men fikk en mindre dessverre sånn er det,
får den sikkert i morgen hehe
Flott innlegg, og fint bonustips på kommentar om bruka av google maps.. ;-)
Jeg padler (kajak) rundt i vestfjorden (hurum) med en wobler bak og skal teste tipset ditt med sluker.
Bjørn H.
Gode tips i kommentarfeltet her. Sjøørret er ikke den enkleste fisken å lure, så alle gode tips mottas med takk. :)
Legg inn en kommentar